Wat is coaching?

Een kindercoach is iemand die kinderen en ouders op een vakkundige manier helpt bij de ontwikkeling en opvoeding, m.a.w. opvoedingsondersteuning biedt. Ik kijk naar het kind zonder oordeel. Ik mag als kindercoach geen diagnoses stellen. Er is meer dan een diagnose. Ik ben niet tegen het etiketje. Het kan zeker helpend zijn en geeft erkenning. Ik kijk vooral wat er speelt. Wat zit er achter het gedrag? Wat heeft hij of zij nodig?

Het kind staat bij de kindercoach centraal. Het kind heeft bijvoorbeeld last van de volgende problemen: pesten, stress en spanning, faalangst, slaapproblemen, onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, laag zelfbeeld, bang om fouten te maken, negatief denken, ...

Een kindercoach klampt zich nooit vast aan wetenschappelijke theoretische protocollen. Een coach lost eigenlijk niets op, maar herkadert en zorgt voor nieuwe perspectieven.

Een verschil met een therapeut is dat een coach niet zozeer kijkt naar de oorzaak van het probleem, maar naar hoe het kind het probleem zelf kan aanpakken. De kindercoach zoekt de oplossing van het probleem in het kind zelf. Wel worden er gesprekken met de ouders gevoerd.